PREVISIÓ ESPECIAL: A les portes d’un gran temporal de pluja, neu i vent al Pirineu i Prepirineu

Molt i molt pendents a partir de les immediates hores i durant bona part d’aquesta setmana amb el temporal de pluja, neu i vent que afectarà el Pirineu i Prepirineu.

Aspectes destacables:

 • Aquesta previsió està elaborada amb els mapes actuals! Sembla força segur que fins dimecres tindrem un gran temporal! Caldrà veure si tindrà continuïtat durant la resta de la setmana com indiquen molts models.
 • Tindrem el plat més fort de precipitacions entre avui i dimecres, sent dimecres el dia amb precipitacions més abundants i fins i tot molt intenses.
 • Els acumulats de precipitació superant en tot l’episodi els 150mm generals, però en alguns indrets del Pirineu i Prepirineu podran superar els 300mm, és a dir que podrà ploure moltíssim i fer-ho sobre mullat, el que comportarà important crescudes dels rius.
 • Lògicament tinguem present les ombres pluviomètriques! Urgellet, vall de la Cerdanya, Cardós i nord de l’Aran seran qui recolliran menys precipitacions, però també plourà i molt.
 • Nevades. Primer de tot indicar el ball de cotes (més informació al pronòstic de sota). Segon, acumulacions importantíssimes de neu, superiors a cotes superiors als 2000m als 150cm de neu nova fins dimecres (ja veurem si continuen durant la resta de la setmana!). Tercer, segurament passarem de poca neu al Pirineu a acumulacions molt importants, així que molta precaució amb el tema allaus. Quart, en cap moment anunciem nevades a les valls al menys durant la primera meitat de la setmana.
 • Vent. Especialment intens entre aquesta tarda i dimecres, donant-se les ratxes més violentes, especialment a alta muntanya, durant el dilluns.
Acumulats de neu des de diumenge dia 20 a dijous 24 - MeteoPirineus Catalans

Acumulats de neu des de diumenge dia 20 a dijous 24 – MeteoPirineus Catalans

Pronòstic:

Diumenge 20: Aquesta tarda ja tindrem les primeres pluges, que s’aniran estenent i fent més intenses durant el pas de les hores. Avui la neu caurà per sobre dels 1800m. Vent de sud ja intens.

Dilluns 21: Dia passat per aigua, amb acumulats importants a zones del Prepirineu i vessant sud del Pirineu en general, i precipitacions més modestes al nord de la Vall d’Aran. La cota de neu pujarà al migdia fins als 2300m al Pirineu de Girona i als 2200 al de Lleida, tot i que al vespre ja baixarà fins als 2000 al de Girona i 1800 al de Lleida (més baixa com més a l’oest!). Vents molt forts del sud, especialment a alta muntanya. Ambient fresc.

Dimarts 22: Matí variable, amb pluges intermitents i no gaire abundants. Serà a la tarda quan arribi una tongada de pluges molt abundant i general. Neu als 1600 al Pirineu de Lleida, i 1800 al de Girona, pujant a la nit als 1800 al de Lleida i 2000 al de Girona. Els acumulats de precipitacions podran ser abundants.

Dimecres 23: Dia amb precipitacions més fortes i abundants. Plourà sobre mullat, així que podríem tenir problemes amb rius i rieres! La cota de neu sembla que voltarà els 1900m al Pirineu oriental Català, 1700m al Pirineu central Català i 1500 al més occidental, tot i que a últimes hores aniria baixant la cota arreu. Els acumulats de pluja seran molt destacables, i l’acumulació de neu a cotes altes, molt important.

Tendència pels dies vinents: Sembla que dijous, divendres i el cap de setmana, la situació continuarà moguda, tot i que els detalls no els podem precisar, donant que falten massa dies, però tot apunta a més precipitacions acompanyades d’aire més fred, que portaria nevades abundants a cotes inferiors als 1500m. Ho anirem seguint!

Bona setmana, precaució i a gaudir de la meteorologia!

Albert de Gràcia

2 thoughts on “PREVISIÓ ESPECIAL: A les portes d’un gran temporal de pluja, neu i vent al Pirineu i Prepirineu

 1. En properes informacions potser caldria ser més curós a l’hora d’interpretar els models meteorològics, preveure 150 cm de neu i que n’acabin caient 15 com a molt crea desconfiança cap a aquesta professió, cosa que no ens va gens bé.

  M'agrada

  • 15cm? Poder que no fem aquestes afirmacions per no crear la desconfiança que cites..

   Els models eren clars i els registres caiguts també… Un altre tema és la qualitat d’aquesta neu i les cotes en les que va cauré (que fan variar el gruix), i sobretot, una errada en les precipitacions del dimarts que va fer desplaçar l’eix humit al Pirineu d’Aragó on es van acumular fins a 400mm.

   Fins aviat company! 😉

   M'agrada

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s